Finansiering / Finance

Studienævn for Erhvervsøkonomi, Odense
Undervisningsaktivitetsnr.: 9846901.
Undervisningssprog: Dansk.ECTS / belastning: 10 ECTS / 0.167 årsværk.
Eksamenssprog: Dansk.
Eksamensaktivitetsnr.: 9846912, 9846902.Godkendt: 08-04-14.
Periode: Efterårssemestret 2014.
Censur: Ekstern censur.
Bedømmelse: 7-trinsskala.
Udbydes i: Odense.

Fagansvarlig:
Lektor Niels Nannerup, Institut for Virksomhedsledelse & Økonomi.

Forudsætninger:
HA: Virksomhedens Økonomi, Kvantitative Analyseredskaber, Entrepreneurship.

Formål og sigte:
Fagets formål er at bibringe den studerende grundlæggende teoretisk og praktisk viden om de finansielle markeder og deres funktion og rolle i den internationale økonomi for hermed at give den studerende kompetencer til at indgå i økonomifunktionen i en virksomhed.

Dette forudsætter især kendskab til de finansielle markeders basale instrumenter og forståelse af prisfastsættelsen af værdipapirer på disse markeder. Dette er udgangspunktet for gennemgangen af centrale problemstillinger som investorernes valg af investeringsportefølje samt virksomhedernes valg af realinvesteringer og finansieringspolitik, herunder virksomhedernes valg af kapitalstruktur.

Via introduktion af case-materiale, hvorunder de studerende i en del af kurset arbejder med en aktuel finansiel problemstilling, er det formålet at skabe en klar sammenhæng mellem de teoretiske begreber og deres praktiske anvendelse på nutidens finansmarkeder.

Faget bygger ovenpå hovedelementer fra Virksomhedens Økonomi, der bl.a. giver det mikroøkonomiske fundament for investeringsteori og diskontering, samt Kvantitative Analyseredskaber, der giver det matematisk-statistiske fundament, herunder anvendelser af middelværdier, varianser og kovarianser.

I faget anvendes (især ved udarbejdelsen af caseopgave) regneark i Excel, så kendskab til dette program er en fordel. Studerende uden kendskab hertil kan dog hurtigt tilegne sig de relativt få nødvendige færdigheder i håndtering af programmet.

Indhold:
I faget behandles følgende emner:

1. Rentesregning
  • Diskontering og fremskrivining
  • Annuiteter
  • Intern rente og effektiv rente

2. Prisdannelse på finansielle aktiver
  • Obligations og rentestrukturanalyse
  • Værdisætning af aktier

3 Finansielle markeder og porteføljeteori
  • Afkast- og risikomål
  • Diversificering
  • Capital Asset Pricing Modellen
  • Teorien om markedernes informationsefficiens

4. Kapitalstrukturteori og kapitalomkostninger
  • Modigliani-Miller teoremerne
  • Egenkapital og fremmedkapital og værdiansættelsen heraf
  • Udbyttebetaling og opkøb af egenkapital (med og uden skatter)

Målbeskrivelse:
Det er hensigten, at den studerende gennem det tilegnede stof får viden om centrale emner og metoder inden for finansieringsteori. Det er videre målet, at den studerende kan anvende emner og metoder i forståelse og analyse af reale finansielle problemstillinger.

Den studerende skal således være i stand til indenfor:
  • Rentesregning - At kunne anvende diskontering og annuiteter i forbindelse med beregning af den tidsmæssige værdi af penge og værdien af betalingsrækker.
  • Finansielle instrumenter og prisfastsættelse heraf - At kunne forklare afkast og risiko og beskrive betydningen heraf for prisdannelsen på finansielle aktiver samt at kunne anvende dette i konkrete problemstillinger.
  • Finansielle markeder og porteføljeteori - At kunne analysere investorers investeringsvalg og porteføljesammensætning under usikkerhed og anvende dette i simplere problemstillinger.
  • Virksomhedens kapitalomkostninger og valg af kapitalstruktur - At kunne forstå og forklare virksomheders kapitalstruktur, kapitalomkostninger og udbyttepolitik samt skatters betydning herfor.

Litteratur:
  • Eksempler på litteratur er:
    Jonathan Berk and Peter DeMarzo: Corporate Finance - Pearson International Edition - Global edition, seneste udgave med FinanceLab.
  • Peter Ove Christensen og Bjarne Graabech Sørensen: Rentesregning.
  • Herudover en række undervisningsnoter.

Undervisningstidspunkt:
Efterår.


Skemalagt undervisning:
4 forelæsningslektioner og 2 øvelseslektioner pr. uge i kursets første 7- 8 uger. I de efterfølgende 5 uger udarbejder de studerende herefter i grupper på 2 – 5 studerende en besvarelse af en caseopgave.

Undervisningsform:
Der undervises på dansk; såfremt undervisningen varetages af en ikke-dansktalende person, undervises på engelsk.

Det er målet, at den studerende opnår færdighed i at anvende emner og metoder i forståelse og analyse af reale finansielle problemstillinger. Kompetencerne hertil opøves via fagets fokus på grundlæggende teori i kombination med anvendelsen af teorien på et praktisk orienteret problem i en casedel i faget.

Caseopgaven vælges af de studerende fra det af faglæreren udbudte case-materiale. (Faglærerens casemateriale byder på 4 – 5 forskellige hoved-cases, der igen kan differentieres på gruppeniveau via muligheden for at anvende en case-problemstilling på forskellige virksomheder m.v. Dette sikrer gruppebesvarelser med vidt forskelligt indhold.) Udkast til nærmere form og indhold af gruppebesvarelser aftales indbyrdes mellem lærer, instruktorer og de studerende.

I kurset styrkes indlæringen af emner og metoder ved beregning af teoretiske opgaver, der ugentligt udbydes og gennemgås på øvelseshold. Endvidere udbydes i løbet af kurset tre skriftlige opgaver, der fagligt er på eksamensniveau, og som dækker centrale områder i faget. Aflevering er obligatorisk og opgaverne skal bestås. Opgaverne afleveres som gruppeopgaver (op til 5). Vigtige områder og problemer ved disse opgaver behandles efterfølgende ved forelæsninger og/eller øvelser.

Kursets sidste 2-3 uger forbereder de studerende på den skriftlige eksamen via repetition af teoridele, opgaveregning samt et fokus på udvalgte dele af de obligatoriske opgaver.

Casene relateres til emnerne under indhold som følger:
  • Fra emnekreds 1 og 2 er hovedindsigten, at et finansielt aktiv (aktie, obligation m.v.) teoretisk prissættes som ’nutidsværdien af fremtidige netto-udbetalinger’. For en konkret virksomhedscase giver dette et fokus på de forventede fremtidige nettooverskud, hvor de studerende også får kendskab til de belyste virksomheders produkter, afsætningsmuligheder og business strategier. En case vil desuden også kunne belyse aktuelle aktieanalyser fra større finansielle selskaber.

  • Fra emnekreds 3 ses teorierne om de finansielle markeder og porteføljer i forhold til adfærden bag bl.a. privat investering, virksomheders porteføljestyring og bankernes styring af investeringsforeninger. Begreberne ’afkast og risikomål’ præsenteres i operativ form, således at den studerende opnår evne til i praksis at forholde sig til forventet afkast og risiko på konkrete aktier og obligationer.

  • Fra emnekreds 4 undersøges i praksis virksomheders valg af kapitalstruktur og udbyttepolitik. Kan vigtige kendetegn identificeres dels for virksomheder, der har foretaget ny-emission af aktier, og dels for virksomheder, der primært har benyttet gældsoptagelse, herunder virksomhedsobligationer, som vinder stigende udbredelse blandt danske virksomheder.

Eksamenstidspunkt:
Gruppeopgave i november.
Skriftlig eksamen i januar.
Omprøve i februar.

Deltagelse i omprøven forudsætter deltagelse i den ordinære eksamen i samme eksamenstermin.
Prøveformen ved omprøven kan blive ændret. En ændring i prøveformen ved omprøven vil blive meddelt efter tilmeldingsfristens udløb.

Eksamensbetingelser:
2 ud af 3 obligatoriske opgaver skal bestås (fagnr. 9846912).

I øvrigt er følgende gældende for de obligatoriske opgaver:
Varighed: Afleveringsdatoen vil fremgå af eksamensplanen.
Sted: Hjemmeopgave.
Internetadgang: Nødvendigt.
Udlevering af opgave: Kursets side i Blackboard.
Indlevering af besvarelse: Via SDU-assignment i kurset i Blackboard.
Omfang: Ubegrænset.
Hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt. Det er ikke tilladt at kommunikere med andre.

Prøveform til eksamensbevis:
4 timers skriftlig eksamen samt case-baseret gruppeopgave.

Supplerende information til prøveform:
Eksamen består af to dele: 4 timers skriftlig eksamen samt en case-baseret gruppeopgave.

For den skriftlige eksamen gælder det:

Varighed: 4 timer.
Sted: Prøven gennemføres med egen pc med adgang til regneark som EXCEL eller lignende.
Internetadgang: Nødvendigt.
Udlevering af opgave: Fysisk i eksamenslokalet.
Indlevering af besvarelse: Via SDU-assignment i kurset i Blackboard. Det er ikke tilladt at supplere med håndskrevne bilag.
Omfang: Ubegrænset.
Hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt. Det er ikke tilladt at kommunikere med andre.

For den case-baserede gruppeopgave gælder det:

Varighed: Afleveringsdatoen vil fremgå af eksamensplanen
Sted: Hjemmeopgave
Internetadgang:Nødvendigt
Udlevering af opgave: Kursets side i Blackboard.
Omfang: Der må være op til 5 personer i en gruppe. Besvarelsens omfang er på ca. 10 suder med en forøgelse på 2,5 side per yderligere studerende, der deltager i arbejdet. Det skal klart fremgå, hvem af de studerende, der er ansvarlig for de enkelte afsnit, således at det er muligt at foretage individuel bedømmelse. Ved bedømmelsen af det individuelle bidrag indgår også, hvorledes dette indgår i opgavens overordnede emne.
Hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt.

Gruppeopgave og skriftlig eksamen indgår begge i bedømmelsen. De vægtes i forholdet henholdsvis 0,45 – 0,55. Der gives én samlet karakter. Faget kan ikke beståes med en karakter på  - 3 i gruppeopgave og/eller ved skriftlig eksamen.

Studier:
Erhvervsøkonomi, HA - International Business
3. semester, obligatorisk. Udbydes i: Odense
Erhvervsøkonomi, HA - Generel erhvervsøkonomi
3. semester, obligatorisk. Udbydes i: Odense
Erhvervsøkonomi, HA - Strategisk Kommunikation
3. semester, obligatorisk. Udbydes i: Odense
HA(jur.)
5. semester, obligatorisk. Udbydes i: Odense
Markedsførings- og Finansøkonomer
3. semester, obligatorisk. Udbydes i: Odense
Logistik-, Service- og Handelsøkonomer
3. semester, obligatorisk. Udbydes i: Odense