Markedsret / Market regulation

Studienævn for Jura, Odense
Undervisningsaktivitetsnr.: 8941831.
Undervisningssprog: Dansk.ECTS / belastning: 5 ECTS / 0.083 årsværk.
Eksamenssprog: Dansk.
Eksamensaktivitetsnr.: 8941832.Godkendt: 08-04-14.
Periode: Efterårssemestret 2014.
Censur: Internt bedømt.
Bedømmelse: 7-trinsskala.
Udbydes i: Odense.

Fagansvarlig:
Bent Ole Gram Mortensen, Juridisk Institut.

Forudsætninger:
Ingen. 
Valgfaget kan ikke vælges på HA(jur.). 
Faget Erhvervsreguleringsret, fagnr. 8933402 må ikke tidligere være bestået.

Formål og sigte:
Markedsretten omhandler nogle af de regler, der normerer erhvervsdrivendes adfærd på markedet herunder især konkurrencebegrænsningsretten og konkurrenceloyalitetsretten.
Enhver markedsaktør relaterer sig til leverandører, konkurrenter, samarbejdspartnere og kunder. Over for disse er man som erhvervsdrivende ikke frit stillet med hensyn til en række tiltag, som f.eks. indgåelse af konkurrencebegrænsende aftaler eller ved udfærdigelse af reklamer.

I forhold til studiets kompetenceprofil har faget eksplicit fokus på at:
  • give viden om teori og praksis inden for markedsretten, herunder om de særlige adfærdsnormer inden for markedsretten, der i disse relationer er uønskede, enten fordi de generelt er til skade for konkurrencesituationen, eller fordi man ønsker at beskytte grupper - herunder især forbrugerne - mod f.eks. vildledning eller misbrug af dominerende stilling.
  • at give den studerende vide om markedsrettens samfundsmæssige betydning.
  • at give den studerende grundlæggende færdigheder i at identificere eventuelle ulovlige tiltag i forhold til konkurrenter og kunder, både hvad angår egen virksomhed og konkurrenternes virksomhed.
  • give færdigheder i at identificere og analysere teoretiske og praktiske problemstillinger og mundtligt formidle disse.
  • give kompetence til at arbejde selvstændigt og håndtere komplekse situationer.

Der er i faget en vis sammenhæng med Formueret og Forvaltningsret, som den studerende har haft tidligere på bacheloruddannelsen.


Indhold:
Faget omfatter primært den regulering, der er kommet til udtryk i konkurrenceloven og markedsføringsloven med tilhørende bekendtgørelser. Faget fokuserer på den danske lovgivning, der er dog i betydeligt omfang en udmøntning af EU-retlige bestemmelser. Faget indeholder følgende centrale emner:
  • Forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler.
  • Forbuddet mod misbrug af dominerende stilling.
  • Fusionskontrol. 
  • Offentlig støtte. 
  • Generalklausulen. 
  • Specialbestemmelserne. 
  • Uanmodet henvendelse. 
  • Forretningskendetegn. 
  • Prismærkning. 
  • Erhvervshemmeligheder. 
  • Myndigheder og håndhævelse.

Målbeskrivelse:
Den studerende skal kunne lokalisere markedsretlige problemstillinger, beskrive disse ved hjælp af fagets terminologi og ved hjælp af juridisk metode kunne analysere og løse konkrete problemstillinger.

Den studerende skal selvstændigt arbejde med anvendelse af juridisk metode med henblik på at identificere og analysere grundlæggende teoretiske og praktiske juridiske problemstillinger.

Den studerende skal endvidere demonstrere et overblik over erhvervsreguleringsrettens centrale områder, disses indhold og tilhørende retskilder.

Herudover skal den studerende kunne redegøre for formålet med de enkelte markedsretlige bestemmelser, kunne beskrive de relevante myndigheders rolle og kompetencer.

Endeligt skal den studerende mundtligt kunne formidle disse juridiske problemstillinger herunder kunne argumentere for forskellige juridiske løsningsmodeller og træffe et begrundet valg mellem disse.

Litteratur:
Bent Ole Gram Mortensen og Michael Steinicke: Dansk markedsret, Jurist- og økonomforbundets Forlag, seneste udgave. 
Udvalgte artikler, domme og afgørelser mv., evt. i form af materialesamling. 
Evt. supplerende litteratur og andet materiale (oplyses ved semesterstart).

Undervisningstidspunkt:
Efterår.
Skemalagt undervisning:
2 konfrontationstimer pr. uge i 13 uger (i alt 26 timer).

Undervisningsform:
Undervisningen baseres på dialogbaseret forelæsninger på typisk mindre hold. Der indgår cases i undervisningen. Det forventes, at den enkelte studerende på forhånd har gjort sig bekendt med det af underviseren til lektionen opgivne litteratur m.v.

Mellem kontrontationstimerne forventes den studerende at arbejde med pensum og cases (såvel før som efter afvikling af konfrontationstimerne).

Med udgangspunkt i, at 1 ECTS svarer til 27 arbejdstimer, udmønter de med faget forbundne aktiviteter sig i en anslået vejledende fordeling af arbejdsindsatsen hos en gennemsnitsstuderende på følgende måde:

Aktivitet
Timer
Konfrontationstimer
26
Forberedelse og efterbehandling inkl. cases og øvelser
78
Eksamensforberedelse
30
Eksamen
1
Total
125

Eksamenstidspunkt:
Ordinær eksamen i januar. Omprøve i februar.

Deltagelse i omprøve kræver, at man har deltaget i ordinær eksamen i samme eksamenstermin. Det vil sige, at "udeblevet" fra ordinær eksamen ikke giver adgang til omprøven.

Eksamensbetingelser:
Faget Erhvervsreguleringsret, fagnr. 8933402 må ikke tidligere være bestået.


Prøveform til eksamensbevis:
Mundtlig.

Supplerende information til prøveform:
De studerendes opfyldelse af læringsmålene testes ved en eksamen, der tilretttelægges som en 20 min. mundtlig eksamen u/ forberedelsestid.

Studier:
Jura
5. semester, valgfag. Udbydes i: Odense