Bank- og børsret / Banking and Capital Market Law

Studienævn for Jura, Odense
Undervisningsaktivitetsnr.: 9329201.
Undervisningssprog: Dansk.ECTS / belastning: 10 ECTS / 0.167 årsværk.
Eksamenssprog: Dansk.
Eksamensaktivitetsnr.: 9329212, 9329202.Godkendt: 13-03-13.
Periode: Efterårssemestret 2013.
Censur: Internt bedømt.
Bedømmelse: 7-trinsskala.
Udbydes i: Odense.

Fagansvarlig:
Nis Jul Clausen, Juridisk Institut.

Forudsætninger:
BA jura, HA(jur.) eller anden uddannelse, der indebærer et grundlæggende kendskab til obligationsret og juridisk metode.


Formål og sigte:
Blandt andet som følge af den finansielle krise er den EU retlige og danske regulering af den finansielle sektor øget ganske betydeligt. Denne nye regulering har ikke alene betydning for de finansielle virksomheder, men har på en række centrale punkter også påvirket retsstillingen for investorer og almindelige virksomheders mulighed for at opnå finansiering. Bank- og børsretten omfatter reguleringen af visse dele af den finansielle sektor og de finansielle markeder. Regu-leringen er ganske omfattende og karakteriseret ved, at den består af såvel offentligretlige som privatretlige regler.

Formålet med faget er at give den studerende et indgående kendskab til en række bank- og børsretlige spørgsmål og reguleringen heraf, herunder forståelse for samspillet mellem offentligretlige og privatretlige retskilder. Faget sigter endvidere mod at gøre den studerende i stand til at vurdere og løse forskellige bank- og børsretlige problemstillinger. Dette sker dels ved anvendelse af de særlige bank- og børsretlige regler og dels ved anvendelse af de obligations-retlige regler og principper, som vedkommende har stiftet bekendtskab med på bacheloruddannelsen, på dette specielle område. Den studerende opnår herved kompetencer, der sætter vedkommende i stand til at opnå beskæftigelse i den finansielle sektor eller hos advokatvirksomheder m.v., som rådgiver virksomheder og investorer, hvis aktivitetsudøvelse direkte eller indirekte på virkes af den finansielle lovgivning.

Indhold:
Kurset vil bl.a. omfatte: 
  • Reguleringsmetoder og -former 
  • Samspillet mellem international, europæisk og dansk regulering 
  • Betingelserne for at udøve finansiel virksomhed, herunder grænseoverskridende virksomhed 
  • Ledelse 
  • Tavshedspligt 
  • Tilsyn og klageadgang 
  • Hvidvask 
  • Ind- og udlån 
  • Betalingsformidling 
  • Finansiel rådgivning og god skik 
  • Handel med værdipapirer 
  • Børsnotering og prospektkrav 
  • Oplysningsforpligtelse 
  • Overtagelsestilbud og tilbudspligt 
  • Insiderhandel 
  • Kursmanipulation 

Målbeskrivelse:
For at opnå faget formål, er det læringsmålet for faget, at den studerende skal kunne identificere, kategorisere og analysere forskellige bank- og børsretlige problemstillinger og i forlængelse heraf kunne udfinde den regulering og praksis, som er relevant i relation til disse problemstillinger, samt detaljeret redegøre for indholdet og rækkevidden heraf. 

Den studerende skal kunne anvende reguleringen til at løse konkrete problemstillinger inden for det bank- og børsretlige område og skal i den forbindelse kunne argumentere for valget af løsningsforslag. Den studerende skal ligeledes kunne konstruere en sådan problemstilling og formidle den i et klart og forståeligt skriftlig sprog. 

Den studerende skal mundtligt kunne redegøre for de forskellige beskyttelseshensyn og reguleringsmæssige metoder og -former, som finder anvendelse på kapitalmarkedet, og skal kunne fastlægge betydningen heraf samt forholde sit kritisk hertil.

Litteratur:
Camilla Hørby Jensen (red.), Nis Jul Clausen, Nina Dietz Legind og Hans Viggo Godsk Pedersen: Bankret - Udvalgte emner, seneste udgave (2. udgave forventes til september 2013), Jurist- og Økonomforbundets Forlag.
Paul Krüger Andersen og Nis Jul Clausen: Børsretten II - Notering, oplysningspligt, overtagelsestilbud og markedsmisbrug, seneste udgave (p.t. 4. udg. 2011), Jurist- og Økonomforbundets Forlag.

Undervisningstidspunkt:
Hvert 3. semester.


Undervisningsform:
For at sætte de studerende i stand til at opfylde læringsmålene tilrettelægges faget med undervisningstimer, hvori der undervises på dansk, og selvstændigt eksamensrelateret skriftligt arbejde.

Antallet af undervisningstimer afhænger af, hvor mange studerende der tilmeldes faget.
Faget udbydes således som enten forelæsning med 30 timer (10 x 3 timer), studiekreds med 15 timer eller som selvstudium.

Udbydes faget med 30 timer sker det i form af 3 konfrontationstimer om ugen i 10 uger. Den resterende del af semestret er reserveret til den studerendes selvstændige arbejde med faget.
Med udgangspunkt i, at 1 ECTS svarer til 27 arbejdstimer, udmønter de med faget forbundne aktiviteter sig i en anslået vejledende fordeling af arbejdsindsatsen hos en gennemsnitsstuderende på følgende måde, såfremt faget udbydes med 30 timer:

Aktivitet Timer
Konfrontationstimer 30
Forberedelse til konfrontationstimer 150
Selvstændigt skriftligt arbejde (case) 40
Eksamensforberedelse 49,5
Mundtlig eksamen 0,5
Total 270

Eksamenstidspunkt:
1. del (udarbejdelse af case) fagnumer: 9329212:
Ved undervisning i efterårssemestret gælder følgende afleveringsfrist: 1. december inden kl. 12. Reeksamen i februar.
Ved undervisning i forårssemestret gælder følgende afleveringsfrist: 1. maj inden kl. 12. Reeksamen i august. Deltagelse i reeksamen kræver, at man har deltaget i ordinær eksamen i samme eksamenstermin. Det vil sige, at "udeblevet" fra ordinær eksamen ikke giver adgang til reeksamen.

2. del (mundtlig udprøvning) fagnummer 9329202: Ordinær eksamen i januar og juni. Reeksamen i februar og august. Deltagelse i reeksamen kræver, at man har deltaget i ordinær eksamen i samme eksamenstermin. Det vil sige, at "udeblevet" fra ordinær eksamen ikke giver adgang til reeksamen.

Eksamensbetingelser:
1. delprøve (udarbejdelse af case) skal ikke bestås for, at man kan deltage i 2. delprøve (mundtlig udprøvning).

Faget kan ikke følges af studerende, der allerede har bestået fagene Bank- og kreditret (8961002) og/eller Børs- og kapitalmarkedsret (8962002).

Prøveform til eksamensbevis:
Case og mundtlig eksamen

Supplerende information til prøveform:
Eksamen består af 2 delprøver, der begge skal bestås med mindst karakteren 02.

1. Udarbejdelse af case (fagnr. 9329212):
2. Mundtlig udprøvning (fagnr. 9329202):

----------------------------------

1. Udarbejdelse af case (fagnr. 9329212):
Der udarbejdes en case inden for et givet ikke-selvvalgt emne. Casen udarbejdes på baggrund af nogle udleverede konkrete afgørelser/kendelser. Karakteren for denne delprøve indgår med vægten 1/3 i den samlede karakter.

Varighed: Ved undervisning i forårssemester, senest 1. maj inden kl. 12.00 og ved undervisning i efterårssemester, senest 1. december inden kl. 12.00.
Sted: Hjemmeopgave
Internetadgang: Nødvendig
Udlevering af opgaven: Kursets side i blackboard
Indlevering af besvarelse: Gennem SDUassignment i kurset i Blackboard
Omfang: Aftales med underviser
Hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt

----------------------------------

2. Mundtlig udprøvning (fagnr. 9329202):
30 min. mundtlig eksamen med 1 times forberedelse på baggrund af en ukendt case, som trækkes ved eksaminationens begyndelse. Eksaminationen tager udgangspunkt i casen med de dertil knyttede problemstillinger. Den studerende må medbringe egne noter. Karakteren for denne delprøve indgår med vægten 2/3 i den samlede karakter.

Studier:
cand.jur.
Alle semestre, valgfag. Udbydes i: Odense
cand.merc.(jur).
Alle semestre, valgfag. Udbydes i: Odense