Kandidatafhandling / speciale / Master Thesis

Studienævn for Jura, Odense
Undervisningsaktivitetsnr.: 9700101.
Undervisningssprog: Dansk.ECTS / belastning: 30 ECTS / 0.500 årsværk.
Eksamenssprog: Dansk.
Eksamensaktivitetsnr.: 9700102.Godkendt: 13-03-12.
Periode: Forårssemestret 2013.
Censur: Ekstern censur.
Bedømmelse: 7-trinsskala.
Udbydes i: Odense.

Fagansvarlig:
Jakob Juul-Sandberg, Juridisk Institut.

Forudsætninger:
Ingen.

Formål og sigte:
Formålet er at give den studerende mulighed for at demonstrere et juridisk overblik og evne til faglig fordybelse og refleksion.

Specialet bygger videre på de kompetencer, som er opnået dels på bachelordelen og dels på de på kandidatuddannelse obligatoriske og valgte fag. Den studerende opnår viden om det valgte emne på højeste niveau. Den studerende opnår færdigheder i at udvælge og anvende fagets metoder på højt specialiseret niveau. Endvidere opnår den studerende færdigheder i selvstændigt og systematisk at strukturere projektet samt identificere og analysere vanskelige problemstillinger inden for fagområdet.

Den studerende opnår kompetence til at håndtere komplicerede problemstillinger og strukturere egen læring samt til faglig fordybelse og reflektion.

Indhold:
Udarbejdelse af et skriftligt arbejde i et selvvalgt juridisk emne, evt. med inddragelse af tilgrænsende områder, under vejledning af en underviser. Emnet kan være teoretisk eller mere praktisk orienteret. Specialet kan udarbejdes af en gruppe på maks. 2 studerende. Specialer udarbejdet af én studerende skal have et omfang på max 180.000 anslag. For 2 studerende skal omfanget være max 264.000 anslag.

Hvis specialet udarbejdes på grundlag af en aftale med en virksomhed eller organisation, skal kontakten til virksomheden eller organisationen gå gennem universitetet.

Der skal være et resume af afhandlingen på engelsk på 1-2 sider. Resuméet skal omfatte de centrale temaer for afhandlingen samt afhandlingens hovedkonklusion(er). Specialet skal overholde de for specialer gældende formkrav. Der henvises i den forbindelse til vejledningen for specialeskrivning.


Målbeskrivelse:
Den studerende skal kunne identificere og redegøre for de grundlæggende retlige problemstillinger inden for det valgte emne. Den studerende skal tillige kunne diskutere og reflektere over muligheder for afklaring af disse problemstillinger konkret og eller mere generelt samt demonstrere evne til at strukturere og formidle emnet på en hensigtsmæssig måde, herunder at den studerende skriftligt kan formulere sig klart og tydeligt. I forhold til bachelorprojektet er behandlingen i specialet mere omfattende og kompleks.

Litteratur:
Afhænger af det valgte emne.
Undervisningstidspunkt:
Normalt om foråret (på 10. semester).
Undervisningsform:
Der gives ikke egentlig undervisning, men vejledning. Der skal laves en plan for vejledningen. Du skal sammen med din vejleder aftale nogle tidspunkter, hvor der skal finde vejledning sted. Du aftaler selv med din vejleder, hvordan vejledningen og kontakten mellem jer skal foregå. Vejledning kan finde sted ved møder, telefonsamtaler eller ved e-mail. Vejledningens omfang afhænger af den enkelte studerendes behov. Vejledningen kan dog ikke overstige 4 timer, ved 2 studerende 5 timer. Se i øvrigt notatet "Vejledning til kandidatafhandling/speciale". 

Anvendelsen af den forudsatte arbejdsindsats på 510 arbejdstimer vil i høj grad være individuel.

Eksamenstidspunkt:
Afhængig af hvornår du skriver specialet, skal dette afleveres første hverdag i juni eller første hverdag i januar. Afleverer du ikke inden for de nævnte frister, har du brugt et eksamensforsøg. Afmelding af speciale kan ikke finde sted. Hvis der foreligger usædvanlige forhold, kan universitetet (ved Studienævn for Jura) dispensere fra den fastsatte frist. Afleverer du ikke inden for de nævnte frister, skal der indgås en ny vejlederaftale med samme vejleder. Du skal have godkendt en ændret opgaveformulering i den nye vejlederaftale. Denne aftale skal godkendes af studielederen. Specialet skal afleveres senest 3 måneder efter denne godkendelse. Afleverer du ikke inden for den nye frist, kan du få et tredje forsøg efter samme regler, som gælder for andet forsøg, dvs. ny vejlederaftale med en frist på yderligere 3 måneder.

Eksamensbetingelser:
Ingen.

Prøveform til eksamensbevis:
Specialeafhandling og mundtligt forsvar.

Supplerende information til prøveform:
Det udarbejdede speciale afleveres elektronisk via Safe Assignment samt 3 - dog 4 eksemplarer såfremt der har været to vejledere på specialet - til Studiekontakten. Afhængig af hvornår du skriver specialet, skal dette afleveres første hverdag i juni eller første hverdag i januar med henblik på eksamination i juni / januar. 

Ved starten af det mundtlige forsvar får den studerende mulighed for at kommentere det skriftlige arbejde, særlig med henblik på eventuelle mangler eller unøjagtigheder. I øvrigt tager det mundtlige forsvar udgangspunkt i det skrevne arbejde og kan omhandle emner, som afhandlingen behandler eller lader ligge. 

Er specialet udarbejdet af to studerende, skal det angives, hvilke dele af specialet hver enkelt er ansvarlig for. Dog kan indledning, resume og konklusion være fælles. De studerende eksamineres hver for sig med udgangspunkt i hele specialet, og øvrige gruppedeltagere, der ikke selv er eksamineret, har ikke adgang til at overvære eksaminationen. Der gives en individuel bedømmelse. 

Forsvaret vil normalt ikke kunne udstrækkes ud over en time pr. studerende. 

Den sproglige klarhed og sikkerhed tillægges i grelle/meget strålende tilfælde en direkte selvstændig betydning for bedømmelsen. Relevant dokumenteret funktionsnedsættelse kan gøre, at der dispenseres fra denne bestemmelse. 

Studier:
cand.jur.
10. semester, obligatorisk. Udbydes i: Odense