Rets- og kontraktøkonomi / Law and Economics

Studienævn for Jura, Odense
Undervisningsaktivitetsnr.: 9313001.
Undervisningssprog: Dansk.ECTS / belastning: 10 ECTS / 0.167 årsværk.
Eksamenssprog: Dansk.
Eksamensaktivitetsnr.: 9313002.Godkendt: 03-10-12.
Periode: Forårssemestret 2013.
Censur: Internt bedømt.
Bedømmelse: 7-trinsskala.
Udbydes i: Odense.

Fagansvarlig:
Karsten Naundrup Olesen, Juridisk Institut.

Forudsætninger:
Deltagere forventes at have et godt kendskab til grundlæggende mikroøkonomisk tankegang om præferencer, markeders virkemåde og offentlige goder. Ligeledes forventes deltagerne at have en grundlæggende forståelse af retsreglers opståen og anvendelse.
Formål og sigte:
Fagets formål er at skabe en dybere forståelse af hvordan juridiske regler udvikles, hvordan de anvendes, og hvilke konsekvenser reglernes anvendelse får. Faget sigter mod at give de studerende færdigheder til at analysere de juridiske regler og anvendelsen af dem i et økonomisk perspektiv, det vil sige ved at anvende økonomisk teori og analyse. Den studerende opnår herved kompetence til at analysere regulering med henblik på at afdække deres konsekvenser.

Indhold:
Faget tager udgangspunkt i de studerendes juridiske indsigt og mikroøkonomisk teori. I faget inddrages de centrale teoridannelser inden for rets- og kontraktsøkonomi, idet fokus særligt lægges på de centrale teorier inden for kontraktsøkonomien.
Målbeskrivelse:
Ved afslutningen af dette fag skal studerende kunne beskrive væsentlige økonomiske aspekter knyttet til almindeligt forekommende juridiske problemstillinger. For en given juridisk analyse skal den studerende kunne identificere anvendte økonomiske antagelser, både de udtrykkeligt anførte og de underforståede, samt vurdere om de er tilstrækkelige. Studerende skal kunne analysere om juridiske beslutninger og strategier er hensigtsmæssige for den enkelte aktør og for samfundet som helhed.
Litteratur:
Litteratur oplyses senere.
Undervisningstidspunkt:
Hvert 3. semester.

Undervisningsform:
Antallet af undervisningstimer afhænger af, hvor mange studerende, der tilmeldes faget. Faget udbydes således som enten forelæsning med 30 timer, studiekreds med 15 timer eller som selvstudium.

Udbydes faget med 30 forelæsningstimer, sker det i form af 15 x 2 timer og vil forløbet se således ud: Forelæsninger og diskussionsoplæg ved studerende.

Med udgangspunkt i, at 1 ECTS svarer til 27 arbejdstimer, udmønter de med faget forbundne aktiviteter sig i en anslået vejledende fordeling af arbejdsindsatsen hos en gennemsnitsstuderende på følgende måde, såfremt faget udbydes med 30 timer:

Aktivitet
Timer
Konfrontationstimer
30
Forberedelse
200
Eksamensforberedelse
39,5
Eksamen
0,5
Total
270


Eksamenstidspunkt:
Ordinær eksamen i januar og juni. Reeksamen i februar og august. 

Deltagelse i reeksamen kræver, at man har deltaget i ordinær eksamen i samme eksamenstermin. Det vil sige, at "udeblevet" fra ordinær eksamen ikke giver adgang til reeksamen. 

Eksamensbetingelser:
Ingen.
Prøveform til eksamensbevis:
Mundtlig.

Supplerende information til prøveform:
De studerendes opfyldelse af læringsmålene testes ved en eksamen, der tilrettelægges som en 20 minutters mundtlig eksamen. Eksamination kan foretages i hele pensum.

Studier:
cand.merc.(jur).
Alle semestre, valgfag. Udbydes i: Odense
cand.jur.
Alle semestre, valgfag. Udbydes i: Odense