Moms- og afgiftsret / VAT- and Exciselaw

Studienævn for Jura, Odense
Undervisningsaktivitetsnr.: 9316101.
Undervisningssprog: Dansk.ECTS / belastning: 10 ECTS / 0.167 årsværk.
Eksamenssprog: Dansk.
Eksamensaktivitetsnr.: 9316102.Godkendt: 03-10-12.
Periode: Forårssemestret 2013.
Censur: Intern censur.
Bedømmelse: 7-trinsskala.
Udbydes i: Odense.

Fagansvarlig:
Jette Thygesen, Juridisk Institut, Kolding.

Forudsætninger:
Ingen.

Formål og sigte:
Moms- og afgiftsret er et valgfag på cand.jur.-uddannelsen og cand.merc.jur.-uddannelsen. I de senere år er interessen for moms- og afgiftsretlige problemstillinger øget markant. Alle større advokat- og revisionsvirksomheder tilbyder således efterhånden rådgivning på området, ligesom en række større erhvervsvirksomhed har ansat rådgivere med speciale i moms- og afgiftsret. Faget skal ses i forlængelse af denne udvikling. I forbindelse med drift af al form for erhvervsvirksomhed er det nødvendigt at forholde sig til en lang række moms- og afgiftsretlige problemstillinger. Der skal eksempelvis tages stilling til, om gennemførte transaktioner medfører en forpligtigelse til at opkræve moms og i givet fald, hvordan denne moms skal opgøres. Der forekommer endvidere en række problemstillinger i relation til virksomhedens mulighed for fradragsret for betalt moms. Ved internationale transaktioner skal en virksomhed være i stand til at tage stilling til, hvor momsen skal opkræves og betales. I modsat fald opstår risiko for ingen eller dobbeltbeskatning.

Moms og afgifter udgør desuden sammen med opkrævningen af indkomstskatter en væsentlig del af finansieringen af staten finansiering. Faget moms- og afgiftsret hænger derfor sammen med faget skatteret, ligesom det udgør et supplement til fagene Entrepriseret, Handel med fast ejendom og Køb og salg af virksomheder samt Kontraktkoncipering.

Fagets primære formål er at give de studerende indsigt i grundlæggende momsretlige principper samt centrale dele af retspraksis. Hensigten er, at de studerende først og fremmest bliver i stand til at håndtere en virksomheds sædvanligt forekommende transaktionstyper. Dette gælder såvel indenlandske som grænseoverskridende transaktioner. De studerende vil desuden blive introduceret til mere specielle problemfelter, såsom transaktioner i relation til holdingselskaber, fast ejendom og virksomhedsoverdragelse m.v. De studerende trænes i at forholde sig kritisk og analytisk til retskilderne med særligt fokus på samspillet mellem national ret og EU-ret. Faget tilsigter at give en grundig indføring i momslovgivningen, som særligt er karakteriseret ved at være baseret på et EU-retligt grundlag. I undervisningen vil der således blive lagt afgørende vægt på, at deltageren opnår indsigt i samspillet mellem national ret og EU-retten - en kompetence, som vil kunne overføres til andre retsområder med et EU-retligt grundlag. Dansk skattelovgivning indeholder en række punktafgifter, som de studerende skal have overblik over, ligesom de skal have indsigt i de grundlæggende opgørelsesmetoder.

Faget har relevans for virksomheder, revisorer, advokater, rådgivere og den offentlige administration.

Indhold:
Følgende centrale emner behandles: 
  • Afgrænsning af afgiftssubjektet - de afgiftspligtige personer 
  • Afgrænsning af afgiftsobjektet - de afgiftspligtige transaktioner 
  • Afgræsning af området for de afgiftsfritagne transaktioner med fokus på de mere almindeligt forekommende transaktionsformer 
  • Introduktion til lønsumsafgiftspligten 
  • Håndtering af handel over landegrænser med varer og ydelser med fokus på fastlæggelse af beskatningssted - Opgørelsen af afgiftsgrundlaget 
  • Fradragsret og efterfølgende regulering af fradragsret 
  • Introduktion til andre afgifter, herunder energiafgift, miljøafgifter m.v. 

Målbeskrivelse:
For at opnå fagets formål er det læringsmålet, at de studerende:

  • demonstrerer viden om den nationale og fællesskabsretlige regulering af moms- og afgiftsretten samt den praksis, der er gældende på området.
  • demonstrer færdigheder i at beherske den juridiske metode i relation til momsretten, ligesom den studerende skal kunne anvende den fagspecifikke terminologi.
  • demonstrer kompetencer i selvstændigt at kunne vurdere en momsretlig problemstilling gennem analyse af national lovgivning og praksis. Heri indgår evnen til at analysere en moms- eller afgiftsretlig dom fra EU-domstolen i forbindelse med synopsen, samt evnen til at anvende regulering og praksis i forhold til cases stillet i eksamenssituationen.

Litteratur:
Erik Dekov/John Engsig – Moms energi Lønsum – en lærebog om afgifter – Thomson Reuters
Relevante afsnit af SKAT´s juridiske vejledning på  SKAT´s hjemmeside

Undervisningstidspunkt:
Hvert 3. semester.

Undervisningsform:
Antallet af undervisningstimer afhænger af, hvor mange studerende der tilmeldes faget. Faget udbydes således som enten forelæsning med 30 timer, studiekreds med 15 timer eller som selvstudium. Udbydes faget med 30 timer sker det i form af 10x3 forelæsningstimer i løbet af semestret.

Undervisningen er baseret på forelæsning, diskussioner og analyser af praksis fra både de nationale domstole og EF-domstolen. De studerende skal udarbejde en synopsis på ca. 5 sider om en dom fra EU (hhv. -EF-) domstolen, der angår et momsdirektiv. Der forventes en høj grad af deltagelse fra de studerende.

Med udgangspunkt i, at 1 ECTS svarer til 27 arbejdstimer, udmønter de med faget forbundne aktiviteter sig i en anslået vejledende fordeling af arbejdsindsatsen hos en gennemsnitsstuderende på følgende måde:

Timefordeling
Timer
Undervisning + forberedelse
180
Udarbejdelse af synops
50
Eksamensforberedelse
40


Eksamenstidspunkt:
Ordinær eksamen i januar og juni. Reeksamen i februar og august.

Deltagelse i reeksamen kræver, at man har deltaget i ordinær eksamen i samme eksamenstermin. Det vil sige, at "udeblevet" fra ordinær eksamen ikke giver adgang til reeksamen.

Eksamensbetingelser:
Der skal udarbejdes en synopsis om en dom fra EU (hhv. -EF-) domstolen, der angår et momsdirektiv.
Synopsen vurderes bestået/ikke bestået.

-------------------------------
Synopsis (fagnr. 9316112):

Varighed: Afleveringsfrist vil fremgå af eksamensplanen
Sted: Hjemmeopgave
Internetadgang: Nødvendig
Udlevering af opgaven: Kursets side i blackboard
Indlevering af besvarelse: Gennem SDUassignment i kurset i Blackboard
Omfang: ca. 5 sider
Hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt
-------------------------------

Prøveform til eksamensbevis:
Mundtlig.

Supplerende information til prøveform:
20 minutters mundtlig eksamen uden forberedelse.
Lovsamling vil være til stede under eksaminationen.

Studier:
cand.merc.(jur).
Alle semestre, valgfag. Udbydes i: Odense
cand.jur.
Alle semestre, valgfag. Udbydes i: Odense