Handel med fast ejendom / Property Law

Studienævn for Jura, Odense
Undervisningsaktivitetsnr.: 9315601.
Undervisningssprog: Dansk.ECTS / belastning: 10 ECTS / 0.167 årsværk.
Eksamenssprog: Dansk.
Eksamensaktivitetsnr.: 9315602.Godkendt: 03-10-12.
Periode: Forårssemestret 2013.
Censur: Internt bedømt.
Bedømmelse: 7-trinsskala.
Udbydes i: Odense.

Fagansvarlig:
Jakob Juul-Sandberg, Juridisk Institut.

Forudsætninger:
BA jur. eller HA (jur.). 

Formål og sigte:
Handel med fast ejendom kan aktualisere en række forskellige juridiske spørgsmål for køber, sælger og andre aktører. Disse spørgsmål er reguleret af forskellige regelsæt. 

Det er formålet med faget at gøre de studerende fortrolige med disse regelsæt og samspillet i mellem dem. Fagets sigte er at give de studerende et grundlag for på kvalificeret niveau at kunne analysere de problemstillinger, der er væsentlige for indgåelsen af en aftale om en overdragelse af en fast ejendom og hvilke rettigheder og forpligtelser, der opstår for de involverede parter i forbindelse med aftalens indgåelse og opfyldelse. Faget skal give deltageren viden om de retsforhold der indirekte har betydning for aftaler om overdragelse af fast ejendom, herunder fx ejendomsbegrebet, ejendomsmæglerens rettigheder og pligter samt reguleringen af mulighederne for finansiering af køb af fast ejendom. 

Deltagerne skal opnå færdigheder i at kunne anvende Lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom kapitel 1 og 2. Endvidere skal faget give deltageren færdigheder i at vurdere de generelle juridiske problemstillinger der kan opstå, og som der skal tages hensyn til ved udarbejdelsen af aftaler om overdragelse af fast ejendom med henblik på at sætte deltageren i stand til at foretage en analyse af de juridiske aspekter af en ejendomshandel, og bedømme denne, og derved enten løse eller forebygge juridiske konflikter. Faget giver desuden deltageren kompetencer til at kunne analysere mangels- og erstatningsspørgsmål relateret til omsætningen af fast ejendom. Faget er formueretligt, og det bygger videre på de kompetencer, som deltageren har opnås gennem undervisningen i formueretlige fag på bachelorniveau.

Indhold:
Fagets centrale område er den retlige regulering af omsætningen af fast ejendom i Danmark. Fagets formål opnås ved gennemgangen af teori om den retlige regulering der vedrører de forskellige faser ved et køb/salg af en fast ejendom, samt en indføring i præceptiv og deklaratorisk lovgivning, der har betydning for køber, sælger og andre involverede aktører. De juridiske aspekter relateret til misligholdelsen af indgåede aftaler udgør også et centralt område i faget.


Målbeskrivelse:
Læringsmålene, for at deltageren kan opnå fagets formål, er: 
  • At deltageren kan demonstrere viden om den generelle retlige regulering af omsætningen af fast ejendom i Danmark og sætte denne viden i den korrekte kontekst
  • At deltageren kan demonstrere færdigheder i vurderingen og forståelsen af de juridiske konsekvenser af indholdet af en aftale om overdragelse af fast ejendom '
  • At deltageren kan demonstrere færdigheder, der viser at deltageren har et solidt kendskab til de spørgsmål om misligholdelse af en aftale om overdragelse af en fast ejendom, der kan opstå efterfølgende, herunder særligt spørgsmål om sælgers mangelshæftelse og købers misligholdelsesbeføjelser
  • At deltageren opnår kompetencer til kunne reflektere over de relevante retsreglers anvendelighed i en given tvist, der relaterer sig til, om og i hvilket omfang en indgået aftale om overdragelse af fast ejendom er bindende for henholdsvis køber og/eller sælger.

Litteratur:
Carsten Munk-Hansen: Fast Ejendom - Overdragelsesaftalen, mangler og anden misligholdelse, seneste udgave, ca. 550 sider. 
Der vil blive inddraget andet supplerende materiale i undervisningen.

Undervisningstidspunkt:
Forår.

Undervisningsform:
Antallet af undervisningstimer afhænger af, hvor mange studerende der tilmeldes faget. Faget udbydes således som enten forelæsning med 30 timer (10 x 3 timer), studiekreds med 15 timer eller som selvstudium.

For at sætte deltageren i stand til at opfylde læringsmålene vil undervisningen være baseret på gennemgang af teori og retspraksis, men også praksisrelaterede opgaver og cases, således at der også fokuseres på anvendelsen af de juridiske forhold, som der er blevet forelæst om, på konkrete problemstillinger. Det obligatoriske pensum vil på den baggrund i nogen udstrækning alene blive anvendt som struktur og teoretisk baggrund for undervisningen, og vil for nogle dele kun i et mindre omfang blive gennemgået i detaljer på forelæsningerne.

Der stilles krav om selvstædige aktiviteter udover konfrontationsundervisningen i form af forberedelse af bl.a. løsning af cases/øvelsesopgaver til underbygning og illustration af de i pensum indeholdte problemstillinger. Der vil endvidere blive stillet ikke-obligatoriske hjemmeopgaver som bidrag til forståelsen af pensum og optræning af formuleringen af svar på eksamensrelevante spørgsmål.

Med udgangspunkt i, at 1 ECTS svarer til 27 arbejdstimer, udmønter de med faget forbundne aktiviteter sig i en anslået vejledende fordeling af arbejdsindsatsen hos en gennemsnitsstuderende på følgende måde:

Aktivitet
Timer
Konfrontationstimer og forberedelse hertil
150
Forberedelse af frivillige opgaver mv.
60
Eksamensforberedelse og eksamen
60
Total
270


Eksamenstidspunkt:
Ordinær eksamen juni. Reeksamen i august.

Deltagelse i reeksamen kræver, at man har deltaget ordinær eksamen i samme eksamenstermin. Det vil sige, at "udeblevet" fra ordinær eksamen ikke giver adgang til reeksamen.

Eksamensbetingelser:
Ingen.


Prøveform til eksamensbevis:
Mundtlig.

Supplerende information til prøveform:
Mundtlig eksamen (uden forberedelse).
Varighed ca. 20 minutter inklusive votering og karaktergivning.

Studier:
cand.merc.(jur).
Alle semestre, valgfag. Udbydes i: Odense
cand.jur.
Alle semestre, valgfag. Udbydes i: Odense