Domsanalyse / Work with Court Decisions

Studienævn for Jura, Odense
Undervisningsaktivitetsnr.: 8941811.
Undervisningssprog: Dansk.ECTS / belastning: 5 ECTS / 0.083 årsværk.
Eksamenssprog: Dansk.
Eksamensaktivitetsnr.: 8941812.Godkendt: 13-03-12.
Periode: Efterårssemestret 2012.
Censur: Internt bedømt.
Bedømmelse: 7-trinsskala.
Udbydes i: Odense.

Fagansvarlig:
Karsten Naundrup Olesen, Juridisk Institut.

Forudsætninger:
Ingen. Det lægges dog til grund, at den studerende har kendskab til juridisk metode på et niveau svarende til ved beståelse af faget Juridisk Metode (fagnr. 8940202).
Formål og sigte:
At gøre de studerende i stand til at fortolke domme og dermed anvende domspraksis som retskilde i forbindelse med fastlæggelse af retstilstanden inden for forskellige retsområder. Gennem faget får de studerende viden om opbygning af domme.

Som det fremgår ovenfor om forudsætningerne for at deltalge i undervisningen, bygger faget videre på undervisningen i Juridisk Metode. Med det anførte formål er der endvidere en naturlig sammenhæng mellem faget og alle juridiske fag, i hvilke domme indgår som retskilde.

Indhold:
-Gennemgang af dommes opbygning og baggrunden for udformning af dommes præmisser. -Analyse af nationale og fællesskabsretlige domme på udvalgte retsområder, med henblik på at illustration af dommes anvendelse ved: -fastlæggelse af indholdet i nationale regelsæt -fastlæggelse af indholdet fællesskabsretlige regelsæt.
Målbeskrivelse:
Målet med faget er at gøre de studerende fortrolige med domspraksis som retskilde, og derved sætte dem i stand til at anvende denne som led i det juridiske arbejde med at fastlægge retsstillingen på konkrete områder. Den studerende skal derfor blive i stand til at analysere domme fra såvel nationale domstole som EU-domstolen gennem identifikation af de juridiske problemstillinger og refleksion over den juridiske argumentation og dommenes resultat. De studerende skal: - Kunne redegøre for opbygningen af domme afsagt i civilretlige sager. - Kunne redegøre for opbygningen af domme afsagt af EU-domstolen. - Kunne redegøre for forskellene mellem de forskellige retsakter fra EU. - Kunne redegøre for opbygningen og funktionen af EU's institutioner. - Kunne redegøre for opbygningen og funktionen af det danske retssystems institutioner. - Med baggrund i de indlærte fortolkningsmetoder kunne analysere og diskutere relevante domme med henblik på at fastlægge retsstillingen inden for et givent retsområde, eller dommenes bidrag hertil. - Med baggrund i de indlærte fortolkningsmetoder skriftligt kunne analysere og diskutere en eller flere selvvalgte retsafgørelser med henblik på at fastlægge retsstillingen på et selvvalgt område, under behørig inddragelse af andre relevante retskilder på det valgte område.
Litteratur:
Lilja og Olesen: Domsanalyse (udkommer sommeren 2012). Udvalgte domme (meddeles i forbindelse med undervisningen).
Undervisningstidspunkt:
Efterår
Undervisningsform:
10 x 2 forelæsningstimer. 
Der undervises på dansk 

Forventet sammensætning af studenteraktivitet i faget: 

Aktivitet: Timer 
Konfrontationstimer: 20 
Forberedelse: 60 
Arbejde med blog-indlæg og wiki-indlæg: 4,5 
Udarbejdelse af skriftlig domsanalyse: 50 
Eksamen: 0,5 
Total: 135

Eksamenstidspunkt:
Ordinær eksamen i januar. Reeksamen i februar. Deltagelse i reeksamen kræver, at man har deltaget i ordinær eksamen i samme eksamenstermin. Det vil sige, at "udeblevet" fra ordinær eksamen ikke giver adgang til reeksamen.
Eksamensbetingelser:
Ingen specielle.
Prøveform til eksamensbevis:
Mundtlig.

Supplerende information til prøveform:
Mundtlig eksamen på baggrund af individuelt udarbejdet skriftlig domsanalyse. 

I den skriftlige domsanalyse skal den studerende med baggrund i de indlærte fortolkningsmetoder skriftligt kunne analysere og diskutere en eller flere selvvalgte retsafgørelser med henblik på at fastlægge retsstillingen på et selvvalgt område, under behørig inddragelse af andre relevante retskilder på det valgte område. Den mundtlige eksamination tager udgangspunkt i den udarbejdede domsanalyse. Herudover udprøves den studerende i andre dele af fagets indhold. Der kan eksamineres i fagets fulde pensum. 

----------------------------------

Skriftlig domsanalyse:

Varighed: Senest den 1. fredag i december
Sted: Hjemmeopgave
Internetadgang: Nødvendig
Udlevering af opgaven: Kursets side i blackboard
Indlevering af besvarelse: Gennem SDUassignment i kurset i Blackboard
Omfang: Aftales med underviser
Hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt

Studier:
HA(jur.)
5. semester, valgfag. Udbydes i: Odense
Jura
5. semester, valgfag. Udbydes i: Odense