International økonomi og business / International Economics and Business

Studienævn for efter- og videreuddannelse på Samfundsvidenskab og Sundhedsvidenskab , Odense
Undervisningsaktivitetsnr.: 8003701.
Undervisningssprog: Dansk.ECTS / belastning: 5 ECTS / 0.083 årsværk.
Eksamenssprog: Dansk.
Eksamensaktivitetsnr.: 8003702.Godkendt: 16-04-18.
Periode: Efterårssemestret 2018.
Censur: Internt bedømt.
Bedømmelse: 7-trinsskala.
Udbydes i: Sønderborg, Slagelse, Odense, Kolding, Esbjerg.

Fagansvarlig:
Lektor Teit Lüthje, Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse.

Forudsætninger:
Forudsætninger svarende til at have fulgt og bestået HD 1. dels faget Samfundsøkonomi.

Studerende, som følger faget, forventes at deltage aktivt i faget, herunder at indgå i gruppearbejde og dialogbaserede forelæsninger.

Formål og sigte:
Globaliseringen medfører tiltagende mobilitet af varer, kapital, viden og arbejdskraft og giver dermed nye muligheder og udfordringer for virksomheder, organisationer og for samfundet som helhed i den internationale konkurrence. I fagmodulet International Økonomi og Business identificeres og diskuteres betydningen af de nye udfordringer og muligheder. Der opnås viden om de analytiske redskaber, herunder modeller som anvendes i en faglig analyse af udviklingen i international økonomi samt velfærds- og fordelingsmæssige virkninger af ændrede handelsvilkår.

Det er fagets formål at give den studerende viden om og forståelse for relevante økonomiske modeller til analyse af brancher og virksomheders vilkår. På basis af disse færdigheder vil den studerende opnå kompetence til at udarbejde fagligt funderede analyser og oplæg til virksomheders og organisationers beslutninger vedrørende internationale økonomiske forhold.

Faget bygger ovenpå og anvender i den forbindelse analytiske redskaber vedrørende produktionsforhold og forbrugeradfærd samt markedsformer fra faget Samfundsøkonomi.

Indhold:
Fagmodulet består af to dele: I fagmodulets første og vigtigste del gennemgås modeller inden for international økonomi. Den studerende præsenteres for standard modeller inden for fagområdet og modellernes empiriske relevans og anvendelsesmuligheder diskuteres. I fagmodulets anden del præsenteres den studerende for international business og sikres forståelse for, hvorledes viden fra international økonomi og international business kan kombineres med henblik på analyse af praktiske og virksomhedsnære problemstillinger. Denne del af fagmodulet vil hovedsageligt være case-baseret.

De specifikke emner i fagmodulet er:
1. Klassiske modeller for international handel
2. Modeller for intra-industriel handel under imperfekt konkurrence
3. International mobilitet af kapital, viden og arbejdskraft
4. International out-sourcing af produktion af varer og tjenesteydelser
5. Industripolitik og handelspolitik
6. Internationale institutioner og aftaler (EU, GATT, WTO, KYOTO)
7. Introduktion til international business
8. Cases i international business

Målbeskrivelse:
Efter at have fulgt faget International Økonomi og Business skal den studerende:

Kunne analysere aktuelle internationale handelsforhold ved at sammenholde den aktuelle udvikling i internationale økonomiske forhold med teoretiske forklaringer, der dækker inter-industriel handel, intra-industriel handel, faktorbevægelser, industripolitik og handelspolitik. Den studerende skal kunne skelne mellem de teoretiske modeller og være i stand til at vælge de relevante modeller ud fra en viden om modellernes forudsætninger og anvendelsesmuligheder. Den studerende skal kunne anvende de relevante analyseværktøjer herunder gængse begreber og grafiske værktøjer som støtte for analysen. Den studerende skal herudover kende til internationale business cases, der uddyber forståelsen af de teoretiske resultater.

For de handelsteoretiske modeller gælder, at den studerende skal kunne redegøre for modellernes forudsætninger, herunder produktionsforhold og forbrugeradfærd før og efter åbning for samhandel. Den studerende skal kunne analysere effekter af åbning for samhandel, herunder velfærdsmæssige virkninger og eventuelle fordelingsmæssige konsekvenser. Den studerende skal kunne overføre analysen på aktuelle problemstillinger og være i stand til at vælge en relevant beskrivelse ud fra viden om modellernes forudsætninger.

Den studerende skal kunne forklare hvordan internationale faktorbevægelser opstår samt analysere velfærds- og fordelingsmæssige effekter af ændringer i faktormobilitet ud fra modeller herfor. Den studerende skal kunne redegøre for forudsætningerne for faktormobilitetsmodellerne samt kunne vælge og tilpasse modeltype til analyse af konkrete problemstillinger der vedrører arbejdskraftmobilitet, kapitalmobilitet, outsourcing og international lånevirksomhed etc.

Den studerende skal kunne analysere de velfærdsmæssige konsekvenser af forskellige handelspolitiske instrumenter samt kunne diskutere forskelle og ligheder mellem disse instrumenter. Den studerende skal kunne sammenholde de teoretiske resultater fra den handelspolitiske analyse med konkrete handelspolitiske og industripolitiske tiltag, samt forklare hvordan internationale organisationer påvirker vilkårene for handel og faktormobilitet.

Den studerende skal kunne sammenholde teorien med et sæt af cases vedrørende internationale forretningsforhold samt kunne forholde sig kritisk såvel til modellernes anvendelighed samt de konklusioner der drages i den empiriske analyse.

Litteratur:
Krugman, R, M. Obstfeld og M. Melitz International Economics, 10. udgave, Global edition. ISBN 13: 978-1-292-01955-0, dog altid nyeste version.

Materiale vedrørende International Business cases.

Undervisningstidspunkt:
Efterår, i alt 28 lektioner.


Undervisningsform:
Blended learning med 7x4 fremmødelektioner.  

Aktivitet
Timer
Fremmødelektioner
28
Forberedelse til konfrontationstimer

Repetition og eksamensforberedelse

Total arbejdsbelastning
135

På fjernhold er det et særligt tilrettelagt forløb.





Eksamenstidspunkt:
Ordinær: december/januar
Re-eksamen: februar/marts

Deltagelse i re-eksamen kræver deltagelse i ordinær eksamen i samme eksamenstermin.

Eksamensbetingelser:
Ingen.

Prøveform til eksamensbevis:
Skriftlig eksamen med alle hjælpemidler.

Supplerende information til prøveform:
Skriftlig 4 timer med alle hjælpemidler. Eksamen gennemføres på egen PC, og der foretages elektronisk aflevering i SDU assignment. Der er ikke mulighed for håndskrevne noter.

Varighed: 4 timer
Sted: Prøven gennemføres ved hjælp af egen PC.
Internetadgang: Ja - men alene nødvendigt i forbindelse med aflevering
Udlevering af opgaven: Fysisk.
Indlevering af besvarelse: Gennem SDUassignment, hvis der på eksamensstedet er adgang til internet ellers på USB-pen
Hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt. Det er ikke tilladt at kommunikere med andre.Der er ikke mulighed for håndskrevne noter.

Re-eksamen gennemføres som den ordinære eksamen.

Syge-/ re-eksamen kan afholdes som mundtlig eksamen, såfremt antallet af tilmeldte eksaminander tilsiger denne eksamensform som den mest hensigtsmæssige.

Kommentar:
Opdateret 24-05-2018 – Undervisningsform  (bemærkning vedrørende fjernhold).


Studier:
HD 1. del (Sjælland, Fyn og Jylland)
4. semester, valgfag. Udbydes i: Esbjerg, Kolding, Odense, Slagelse, Sønderborg