Kandidatspeciale - Cand.merc. / Master Thesis - M.Sc. in Economics and Business

Studienævn for Erhvervsøkonomi
Undervisningsaktivitetsnr.: 9345011.
Undervisningssprog: Engelsk, dansk.ECTS / belastning: 30 ECTS / 0.500 årsværk.
Eksamenssprog: 0.
Eksamensaktivitetsnr.: 9345102, 9345012.Godkendt: 29-09-17.
Periode: Forårssemestret 2018 til Efterårssemestret 2018.
Censur: Ekstern censur.
Bedømmelse: 7-trinsskala.
Udbydes i: Esbjerg.

Fagansvarlig:
Lektor Anna Lund Jepsen, Department of Marketing & Management.

Forudsætninger:
Viden om teorier og metoder som er indeholdt i de obligatoriske fag på uddannelsen.
Specialet skal placeres på kandidatuddannelsens sidste studieår.

Studerende, der påbegynder arbejdet med kandidatspecialet forventes selvstændigt at kunne
  • Udvælge en problemstilling, som er relateret til teoriudvikling eller problemløsning i praksis
  • Redegøre for relevansen af problemstillingen og hvilken teori og/eller empiri samt metode, der som udgangspunkt skal anvendes for at kunne give en tilfredsstillende undersøgelse af problemet og forslag til løsning/udvikling af teorien.
  • Strukturere og gennemføre arbejde med løsning/besvarelse af problemstillingen, herunder
       - foretage søgning af relevant litteratur og empiri ved hjælp af bibliotekets databaser
       - udvælge, redegøre for og reflektere kritisk over fremfunden litteratur
       - anvende metoder og teknikker, der indgår i læringsmålene i de obligatoriske fag i profilen, herunder forholde sig kritisk til såvel anvendt teori og empiri som resultater af analyser
  • Kommunikere klart og gennemføre en selvstændig argumentation på det sprog, specialet skrives på.

Formål og sigte:
Formålet med kandidatspecialet er, at den studerende får lejlighed til at demonstrere, at han eller hun selvstændigt og professionelt kan definere, afgrænse, analysere, vurdere og løse en problemstilling inden for profilens område på en måde, der er relevant og ansvarlig i forhold til interessenterne. Problemstillingen skal egne sig til at udvikle og demonstrere evne til vidensproduktion på højt niveau og således give den studerende mulighed for at anvende videnskabelig teori og metode og andre kvalifikationer opnået under den erhvervsøkonomiske kandidatuddannelse.

Indhold:
De centrale områder i arbejdet med kandidatspecialet afhænger af, om der er tale om et samarbejde med en virksomhed/organisation eller en teoretisk problemstilling med eller uden inddragelse af empiri.

1) Udgangspunkt i et samarbejde med en virksomhed/organisation.
  • Identifikation og afgrænsning af problemstilling.
  • Identifikation og udvælgelse af relevant teori til løsning af problemstilling
  • Anvendelse af teori og metode til strukturering af den valgte problemstilling som grundlag for indsamling af nødvendig empirisk information samt som grundlag for valg af handlingsalternativ
  • Design og gennemførelse af undersøgelse på højt videnskabeligt niveau
  • Analyse af problemstilling, valg og anbefaling af handlingsalternativ
  • Kritisk stillingtagen til egne analyser og anbefalinger, herunder stillingtagen til teoretisk og empirisk rækkevidde samt eventuelle etiske og miljømæssige dilemmaer.
  • Udarbejdelse af resumé på engelsk eller et andet fremmedsprog efter aftale med vejleder.

2) Udgangspunkt i en teoretisk problemstilling (f.eks. uoverensstemmende teorier, dokumenterede afvigelser mellem teori og empirisk observation).
  • Afgrænsning af problemstilling og undersøgelsesspørgsmål
  • Identifikation og udvælgelse af relevant teori og metode til løsning af problemstilling.
  • Eventuelt egne empiriske analyser af den teoretiske problemstilling.
  • Dybdegående behandling af det teoretiske spørgsmål ved anvendelse af den udvalgte teori.
  • Besvarelse af det teoretiske spørgsmål og påpegning af teoretiske og praktiske implikationer heraf.
  • Kritisk stillingtagen til egne analyser og anbefalinger, herunder stillingtagen til teoretisk og empirisk rækkevidde samt eventuelle etiske og miljømæssige dilemmaer.
  • Udarbejdelse af resumé på engelsk eller et andet fremmedsprog efter aftale med vejleder.

Målbeskrivelse:
Det er målet med kandidatspecialet, at den studerende i en skriftlig rapport, der overholder almindelige videnskabelige standarder og i en mundtlig præsentation samt en diskussion af indholdet i rapporten, viser:
  • Færdighed i at udvælge, analysere og ved anvendelse af profilens teori og metode identificere en for profilen relevant problemstilling.
  • Færdighed i at formulere en problemstilling, så den er velstruktureret, præcis og entydig samt realistisk i forhold til de ressourcer, der er afsat til projektet.
  • Evne til egen læring og besiddelse af viden på et højt niveau ved selvstændig identifikation og udvælgelse af et teoretisk grundlag, der enten udbygger eller uddyber den viden, der er opnået i kompetenceprofilens konstituerende fag, herunder identificere de væsentligste kilder og teoridannelser inden for problemstillingens genstandsfelt.
  • Evne til at formidle kompleks viden ved at beskrive for problemstillingen vigtige elementer i den udvalgte teori og relatere disse til hinanden samt til den konkrete problemstilling.
  • Mestring af profilens metoder eksempelvis gennem en empirisk undersøgelse. Dette demonstreres ved at opstille og gennemføre et undersøgelsesdesign, der lever op til etiske standarder inden for området og som ved anvendelse af profilens metoder besvarer undersøgelsens spørgsmål.
  • Færdighed i at afrapportere resultater, og reflektere over kvalitet og generaliserbarhed.
  • Evne til på et videnskabeligt grundlag at vælge mellem alternativer ved, ud fra undersøgelsens resultater og under overvejelse af relevante etiske problemstillinger og miljømæssige konsekvenser at vælge det relevante alternativ/svare på undersøgelsens spørgsmål.
  • Evne til at reflektere over implikationer af den viden, der er opnået i undersøgelsen.
  • Færdighed i formidling til fagfæller ved at kommunikere resultaterne i en overskuelig og struktureret form i en skriftlig rapport og en mundtlig præsentation med universitets undervisere som målgruppe samt til ikke-specialister ved at udvælge og kommunikere de væsentligste elementer i kort form i et resumé.

Litteratur:
Litteratur der afspejler den videnskabelige viden, som på tidspunktet for specialet er tilgængeligt, og som er adækvat til løsning af problemstillingen.

Undervisningstidspunkt:
4. semester

Skemalagt undervisning:
Vejledning

Undervisningsform:
Den studerende skal tilmelde sig undervisningsaktiviteten via studenterselvbetjeningen.

Procedure for tildeling af vejleder, fælles informationsmøder og andre aktiviteter i forbindelse med specialearbejdet fremgår af siden for speciale på studiets side på den relevante campus. Opmærksomheden henledes på, at der vil være informationsmøde om specialeskrivning, og at det forventes, at den studerende arbejder med at gøre sig klar til arbejdet med specialet, således, at denne er klar til at indmelde ønske om emne og vejleder ved deadline for dette.

Den studerende skal gennem arbejdet med kandidatspecialet opnå erfaring med at arbejde selvstændigt med en kompleks erhvervsøkonomisk problemstilling. Den studerendes læring sker derfor primært gennem selvstændigt arbejde understøttet af en tilknyttet vejleder. Vejleder tildeles efter lokalt fastsat procedure. Denne oplyses på den lokale hjemmeside for specialet.
Kandidatspecialet har et omfang per studerende svarende til 1/2 studieår = 30 ECTS = 810 arbejdstimer.

Det arbejde, der er forbundet med udarbejdelse af specialet må ikke honoreres med løn, da det er en ECTS-bærende aktivitet, og der samtidigt kan udbetales SU til den studerende. Der kan i forbindelse med forløbet ydes tilskud til afholdte udgifter eller en månedlig ydelse til dokumenterede udgifter. Ydes der refusion, skal den studerende undersøge, om værdien heraf er skattepligtig.

Virksomheder og organisationer kan give studerende i ulønnede projektorienterede forløb og på ulønnede studieophold en erkendtlighed på op til 3.000 kr. om måneden.

Studerende der deltager i projektorienterede forløb i udlandet kan modtage løn, hvis der i det pågældende land er lovkrav om mindsteløn forbundet med forløbet

I forbindelse med godkendelse af aftalen, har den studerende ret til maksimum en times konsultation til drøftelse af emnevalg mv. Den studerende har herudover mulighed for vejledning, når der foreligger en godkendt vejlederaftale. Muligheden for vejledning er kun tilstede i forbindelse med første prøveforsøg.

Der ydes dog vejledning i begrænset omfang i forbindelse med udformning af en ændret problemformulering til et eventuelt 2. og 3. prøveforsøg.

Eksamenstidspunkt:
1. prøveforsøg
For undervisningstilmelding til efterårssemesteret skal specialet afleveres senest 2. januar. Mundtligt forsvar vil blive afholdt senest 31. januar.

For undervisningstilmelding til forårssemesteret skal specialet afleveres senest 1. juni. Mundtligt forsvar vil blive afholdt senest 30. juni.

Vejlederaftalen skal være godkendt forud for indlevering af specialrapporten (se under eksamensbetingelser).

Uanset om specialet ikke afleveres rettidigt, eller specialet afvises uden bedømmelse, eller specialet opnår karakteren -3 eller 00 efter det mundtlige forsvar, registreres et brugt prøveforsøg og en tidsfrist for 2. prøveforsøg træder automatisk i kraft.

2. prøveforsøg
Der er 3 måneder til at udarbejde specialrapporten i 2. prøveforsøg. Forud for indlevering af specialerapporten skal en ændret problemformulering inden for samme emne være godkendt (se under eksamensbetingelser).

Fristen for aflevering af specialerapporten er
1. september/1. april, hvis der ikke er indleveret rettidigt, eller specialet er afvist uden bedømmelse.
1. oktober/1. maj, hvis et mundtligt forsvar har været afholdt.

Uanset om specialet ikke afleveres rettidigt, eller specialet afvises uden bedømmelse, eller specialet opnår karakteren -3 eller 00 efter det mundtlige forsvar, registreres et brugt prøveforsøg og en tidsfrist for 3. prøveforsøg træder automatisk i kraft.

3. prøveforsøg
Der er 3 måneder til at udarbejde specialet i 3. prøveforsøg. Forud for indlevering af specialerapporten skal en ændret problemformulering inden for samme emne være godkendt (se under eksamensbetingelser).

Der fastsættes en frist for indlevering, der ligger 3 måneder efter frist for indlevering for 2. prøveforsøg, hvis specialet ikke er afleveret rettidigt, eller specialet er afvist uden bedømmelse. Hvis der har fundet et mundtligt forsvar sted, fastsættes en frist, der er 3 måneder efter, at det mundtlige forsvar har fundet sted.

Uanset om specialet ikke afleveres rettidigt, eller specialet afvises uden bedømmelse, eller specialet opnår karakteren -3 eller 00 efter det mundtlige forsvar, registreres et brugt prøveforsøg, og alle prøveforsøg er opbrugt.

Eksamensbetingelser:
A.  Før specialet påbegyndes, skal den studerende have bestået 60 ECTS.

B. Vejlederaftale skal være godkendt af vejleder og profilansvarlig ifølge nedenstående regler.

1. prøveforsøg:
Det er en betingelse for aflevering af specialerapporten til fristen for 1. prøveforsøg, at vejlederaftalen er godkendt senest ved aflevering af specialet. Hvis den studerende ikke har fået godkendt vejlederaftalen, kan specialet ikke afleveres, og der er brugt et prøveforsøg. Der registreres et ”afvist” og 2. forsøg igangsættes.

For at opnå godkendelse skal vejlederaftalen indeholde en foreløbig problemformulering, der uddyber og forklarer problemstillingen. Problemstillingen skal være af en sådan karakter, at det er muligt at vurdere, om den giver den studerende mulighed for at demonstrere evne til vidensproduktion på højt fagligt niveau inden for profilens område. Desuden skal vejlederaftalen indeholde en gennemførbar plan for gennemførelsen af vejledningen.

2. prøveforsøg:
Det er en betingelse for aflevering af specialerapporten til fristen for 2. prøveforsøg, at der inden aflevering er godkendt en ny vejlederaftale med en ændret problemformulering inden for samme emne. Den ændrede problemformulering skal svare til en belastning på yderligere 3 måneders arbejde i form af for eksempel yderligere indsamling af data eller analysearbejde. Hvis den studerende ikke har fået godkendt vejlederaftalen for 2. prøveforsøg, kan specialet ikke indleveres, og der er brugt et prøveforsøg. Der registreres et ”afvist” og 3. forsøg igangsættes.

3. prøveforsøg:
Det er en betingelse for aflevering af specialerapporten til fristen for 3. prøveforsøg, at der inden aflevering er godkendt en ny vejlederaftale med en ændret problemformulering inden for samme emne. Den ændrede problemformulering skal svare til en belastning på yderligere 3 måneders arbejde i form af for eksempel yderligere indsamling af data eller analysearbejde. Hvis den studerende ikke har fået godkendt vejlederaftalen for 3. prøveforsøg, kan specialet ikke afleveres, og der er brugt et prøveforsøg. Der registreres et ”afvist”, og den studerende har opbrugt 3. og sidste prøveforsøg.

Prøveform til eksamensbevis:
Skriftlig rapport med mundtligt forsvar.

Supplerende information til prøveform:
Rapporten kan skrives på dansk eller engelsk afhængigt af reglerne for den enkelte profil og efter aftale med vejleder.

Kandidatspecialet udarbejdes i grupper på to eller individuelt. For studerende, der har udarbejdet den skriftlige rapport i en gruppe, sker det mundtlige forsvar i forbindelse med projektet/specialet i den samme gruppe med individuel bedømmelse af den enkeltes præstation. Den enkelte studerende kan vælge, at forsvaret gennemføres individuelt. Dette skal meddeles studieadministrationen ved aflevering af specialet. Eksaminator sikrer, at det mundtlige forsvar gennemføres således, at der kan foretages en individuel bedømmelse af den enkeltes præstation.

Rapporten inklusive bilag indleveres gennem SDUassignment i blackboard.  Rapporten forsynes med et resumé på engelsk (eller et anden hovedsprog efter aftale med vejlederen/vejlederne). Resuméet må være på højest 3 sider og medregnes ikke i det vejledende antal sider. Der henvises i øvrigt til formalia til skriftlige opgaver på erhvervsøkonomi (se via link på studiets side om eksamen). Titel skal fremgå af forsiden. Hvis rapporten er skrevet på dansk, skal titlen også fremgå på engelsk.

Rapporten eksklusive resumé, indholdsfortegnelse, referenceliste og bilag må være på max. 80 normalsider for en studerende og max. 110 normalsider for to studerende. Det skal ikke specificeres hvem, der er ansvarlig for de enkelte afsnit.

Rapporten kan afvises, hvis den ikke opfylder formkravene i væsentlig grad. Det kan for eksempel være, fordi der mangler resumé eller referenceliste. Det kan også være, hvis rapportens omfang væsentligt overstiger det angivne omfang – eller er væsentligt under.  Eventuel afvisning afgøres af vejleder. Ved afvisning påføres protokollen ”afvist”.  Ved afvisning er 1 prøveforsøg opbrugt.

Til det mundtlige forsvar afsættes der 1 time til en studerende og 1½ time til eksamination af to studerende, inkl. votering. Det mundtlige forsvar indledes med, at de(n) studerende kort (maksimalt 15 min. hvis en studerende, 25 min. hvis to studerende) præsenterer væsentlige elementer i specialet og baggrunden for disse. Herefter eksamineres de(n) studerende med udgangspunkt i rapporten og præsentationen.

Karaktergivning sker ud fra en samlet vurdering af rapporten og præstationen til det mundtlige forsvar. Karakteren gives ud fra, i hvor høj grad den skriftlige specialerapport og det mundtlige forsvar samlet opfylder målene som beskrevet i målbeskrivelsen ovenfor. Indholdet af resuméet indgår i vurderingen af specialet. Stave- og formuleringsevne indgår i bedømmelsen af specialet ifølge reglerne i studieordningen.

Undervisnings- og eksamensnumre for Kandidatspeciale på de enkelte campusser:
Campus Esbjerg: 9345011 (undervisning) og 9345012 (eksamen) samt 9345102 (vejlederkontrakt)
Campus Kolding: 9345021 (undervisning) og 9345022 (eksamen) samt 9345082 (vejlederkontrakt)
Campus Odense: 9345031 (undervisning) og 9345032 (eksamen) samt 9345092 (vejlederkontrakt)
Campus Slagelse: 9345041 (undervisning) og 9345042 (eksamen) samt 9345072 (vejlederkontrakt)
Campus Sønderborg: 9345051 (undervisning) og 9345052 (eksamen) samt 9345062 (vejlederkontrakt)

Studier:
cand.merc.- alle profiler
4. semester, obligatorisk. Udbydes i: Esbjerg, Kolding, Odense, Slagelse, Sønderborg