Speciale / Thesis

Studienævn for Statskundskab, Journalistik, Sociologi og Europæiske Studier, Odense
Undervisningsaktivitetsnr.: 99001501.
Undervisningssprog: Engelsk, dansk.ECTS / belastning: 30 ECTS / 0.500 årsværk.
Eksamenssprog: 0.
Eksamensaktivitetsnr.: 99001502.Godkendt: 23-03-17.
Periode: Efterårssemestret 2017 til Forårssemestret 2018.
Censur: Ekstern censur.
Bedømmelse: 7-trinsskala.
Udbydes i: Odense.

Fagansvarlig:
Lektor Morten Skovsgaard Hansen, Center for Journalistik.

Forudsætninger:
Forventede forudsætninger: Specialet afslutter uddannelsen. Det forventes, at den studerende begynder at planlægge sit specialeforløb allerede på semestret før, specialet skal skrives, og i det hele taget nøje planlægger projektforløbet og afsætter god tid til at gennemføre sit projekt.

Formål og sigte:
Formål:
Udarbejdelsen af specialet skal vise, at den studerende har tilegnet sig teoretiske og metodiske færdigheder, der sætter vedkommende i stand til selvstændigt at formulere, analysere og afrapportere en kompleks problemstilling.

Indhold:
Specialet er en selvstændig analyse af en selvvalgt problemstilling. Det rummer en dybdegående behandling af et mediemæssigt relevant emne, der kan ligge inden for et eller flere af journalistikforskningens områder. Specialet kan skrives som enten 1) en kombination af en akademisk del og en journalistisk del eller 2) et rent akademisk speciale.

1) Kombination af en akademisk og en journalistisk del:
Den akademiske del skal indeholde en teoretisk/empirisk analyse af en problemstilling, der tager afsæt i et eller flere af journalistikkens stofområder og/eller relevant teori inden for journalistik-, medie- og kommunikationsfeltet . Den journalistiske del består af et journalistisk produkt, der tager udgangspunkt i problemstillingen, som er analyseret i den akademiske del, samt en analytisk rapport, der analyserer specialets journalistiske produkt.

2) Rent akademisk speciale:
Specialet kan skrives som et rent akademisk speciale, som dybdegående analyserer en selvvalgt problemstilling inden for den journalistiske praksis med udgangspunkt i relevant teori inden for journalistik-, medie- og kommunikationsfeltet. Ved dette format bortfalder målbeskrivelsen for den journalistiske del samt kravene om et journalistisk produkt og en analyserende rapport.

Målbeskrivelse:
I den journalistiske del af specialet skal den studerende
  • producere journalistik baseret på grundig research;
  • formidle sin grundige research i en klar journalistisk tone;
  • demonstrere sikker håndtering af journalistiske metoder og genrer;
  • bruge sit fag - journalistikken - samvittighedsfuldt og etisk forsvarligt;
  • forholde sig kritisk til sin egen journalistik i sin analytiske rapport, herunder kunne forholde sig til valget af vinkling, kilde- og genrebrug samt reflektere over etiske problemstillinger.
I den akademiske del af specialet skal den studerende:
  • kunne formulere og motivere en problemstilling, som skal besvares;
  • besvare problemstillingen ved at gennemføre en systematisk teoretisk og/eller empirisk analyse under anvendelse af teorier, tilgange, metoder og eventuelt data og tekstmateriale, der har relevans for belysningen af de valgte problemstillinger;
  • forholde sig kritisk til resultaterne af egne teoretiske og/eller empiriske analyser og anvendeligheden af disse;
  • afrapportere arbejdet skriftligt på systematisk og sammenhængende vis med vægt på dokumentation.

Litteratur:
Vælges ud fra specialets emne og problemstilling.

Undervisningstidspunkt:
Specialet udarbejdes normalt på kandidatuddannelsens fjerde semester. De forberedende skridt i forbindelse med emnevalg, fagtilmelding og valg af vejleder tages normalt på kandidatstudiets tredje semester.

Undervisningsform:
Specialet udarbejdes under individuel vejledning, som den studerende har mulighed for, når der foreligger en godkendt vejlederaftale. Der gives maksimalt 5 timer direkte vejledning (vejleders forberedelse medregnes ikke). Ved to studerende øges det maksimale vejledningsomfang til 8 timer. En mindre del af disse vejledningstimer kan planlægges som kollektiv vejledning, hvis en vejleder har flere studerende på én gang.

Instituttet afholder informationsmøder om specialeprocessen medio maj/november i semestret forud for specialeskrivningen. Desuden afholder instituttet et kollektivt specialeopstartsforløb medio juni/december i semestret forud for specialeskrivningen.

Den studerende angiver specialetema og ønske om vejleder senest 2. juni/2. december i semestret forud for specialeskrivningen. Det er valgfrit, om man vil ønske en vejleder, men man skal angive et specialetema, da man ellers får tildelt en tilfældig vejleder. Instituttet forestår tildelingen af vejledere og forsøger at efterkomme flest mulige ønsker. Alle fagtilmeldte får tildelt en vejleder senest 15. juni/15. december i semestret forud for specialeskrivningen.

Den studerende skal have godkendt en digital vejledningskontrakt indeholdende en konkret problemformulering og en udførlig vejledningsplan senest d. 15. august/16. januar forud for specialesemestrets begyndelse.  

Konfrontationstimer (vejledning): 5
Kollektivt infomøde og kollektivt opstartsvejledning: 7
Eksamen (opgaveskrivning): 798
Total: 810

Eksamenstidspunkt:
1. prøveforsøg
For undervisningstilmelding til efterårssemesteret skal specialet afleveres senest 2. januar.

For undervisningstilmelding til forårssemesteret skal specialet afleveres senest 1. juni.
Vejlederaftalen skal være godkendt forud for indlevering af specialet (se under eksamensbetingelser).

Uanset om specialet ikke afleveres rettidigt, eller specialet afvises uden bedømmelse, eller specialet opnår karakteren -3 eller 00, registreres et brugt prøveforsøg og en tidsfrist for 2. prøveforsøg træder automatisk i kraft.

2. prøveforsøg
Der er 3 måneder til at udarbejde specialet i 2. prøveforsøg. Forud for indlevering af specialet skal en ændret problemformulering inden for samme emne være godkendt (se under eksamensbetingelser).

Fristen for aflevering af specialet er
1. september/1. april, hvis der ikke er indleveret rettidigt, eller specialet er afvist uden bedømmelse.
1. oktober/1. maj, hvis bedømmelse har fundet sted og specialet har opnået karakteren -3 eller 00.
Uanset om specialet ikke afleveres rettidigt, eller specialet afvises uden bedømmelse, eller specialet opnår karakteren -3 eller 00, registreres et brugt prøveforsøg og en tidsfrist for 3. prøveforsøg træder automatisk i kraft.

3. prøveforsøg
Der er 3 måneder til at udarbejde specialet i 3. prøveforsøg. Forud for indlevering af specialet skal en ændret problemformulering inden for samme emne være godkendt (se under eksamensbetingelser).

Der fastsættes en frist for indlevering, der ligger 3 måneder efter frist for indlevering for 2. prøveforsøg, hvis specialet ikke er afleveret rettidigt, eller specialet er afvist uden bedømmelse. Hvis specialet har opnået karakteren -3 eller 00, fastsættes en frist, der er 3 måneder efter bedømmelsen er offentliggjort.

Uanset om specialet ikke afleveres rettidigt, eller specialet afvises uden bedømmelse, eller specialet opnår karakteren -3 eller 00 , registreres et brugt prøveforsøg, og alle prøveforsøg er opbrugt.

Eksamensbetingelser:
A. Før specialet påbegyndes, skal den studerende have bestået 60 ECTS.

B. For at kunne deltage i den ordinære og eventuelt efterfølgende omprøver (afleveringsforsøg) forudsættes det, at den studerende har fået godkendt den digitale vejlederkontrakt af både vejleder og studieleder.

1. prøveforsøg:
Det er en betingelse for aflevering af specialet til fristen for 1. prøveforsøg, at vejlederaftalen er godkendt. Hvis den studerende ikke har fået godkendt vejlederaftalen, kan specialet ikke afleveres, og der er brugt et prøveforsøg. Der registreres et ”afvist” og 2. forsøg igangsættes.

For at opnå godkendelse skal kontrakten indeholde en problemformulering, som er så uddybet, at der er muligt for vejleder at vurdere, om den studerende vil kunne leve op til fagets kompetencemål. Desuden skal kontrakten indeholde en konkret plan for gennemførelsen af vejledningen.

2. prøveforsøg:
Det er en betingelse for aflevering af specialet til fristen for 2. prøveforsøg, at der senest der inden aflevering er godkendt en ny vejlederaftale med en ændret problemformulering inden for samme emne. Den ændrede problemformulering skal svare til en belastning på yderligere 3 måneders arbejde i form af for eksempel yderligere indsamling af data eller analysearbejde. Hvis den studerende ikke har fået godkendt vejlederaftalen for 2. prøveforsøg, kan specialet ikke indleveres, og der er brugt et prøveforsøg. Der registreres et ”afvist” og 3. forsøg igangsættes.

3. prøveforsøg:
Det er en betingelse for aflevering af specialet til fristen for 3. prøveforsøg, at der inden aflevering er godkendt en ny vejlederaftale med en ændret problemformulering inden for samme emne. Den ændrede problemformulering skal svare til en belastning på yderligere 3 måneders arbejde i form af for eksempel yderligere indsamling af data eller analysearbejde. Hvis den studerende ikke har fået godkendt vejlederaftalen for 3. prøveforsøg, kan specialet ikke afleveres, og der er brugt et prøveforsøg. Der registreres et ”afvist”, og den studerende har opbrugt 3. og sidste prøveforsøg.

Prøveform til eksamensbevis:
Speciale.

Supplerende information til prøveform:
Supplerende information til prøveform:
Sted: Hjemmeopgave.
Internetadgang: Nødvendig.
Indlevering af besvarelse: Upload en samlet pdf-fil af specialet i afleveringslinket i Blackboard.

Omfang:
For både kombinationsspeciale og rent akademisk speciale gælder:
Specialet forventes at fylde 60-80 sider og må have et omfang på maksimalt 80 sider à 2400 anslag inkl. noter, men ekskl. forside, indholdsfortegnelse, bilag, litteraturliste og resume.
Specialet kan udarbejde af en gruppe på maksimalt to studerende. Den enkelte studerendes bidrag skal dog kunne bedømmes individuelt. Skriver to studerende sammen, må specialet maksimalt fylde 120 sider à 2400 anslag inkl. noter, men ekskl. forside, indholdsfortegnelse, bilag, litteraturliste og resume.

For kombinationsspeciale gælder desuden følgende regler for omfang:
a) en akademisk del, som indeholder en teoretisk/empirisk analyse af en problemstilling. Den akademiske del skal fylde 40-55 normalsider à 2400 anslag. Hvis to studerende samarbejder, skal denne del fylde 60-80 normalsider à 2400 anslag.
b) Et journalistisk produkt, der tager udgangspunkt i problemstillingen, som er analyseret i den akademiske del. Omfangskravene er:

En studerende:
Skrevne medier: 11-22 normalsider à 2400 anslag fordelt udover en eller flere artikler.
Radio: Samlet varighed 20-30 minutter fordelt udover et eller flere radioindslag/-programmer.
Tv: Samlet varighed 15-20 minutter fordelt udover et eller flere tv-indslag/-programmer.
Web: Defineres i samarbejde med vejleder baseret på ovenstående krav til diverse platforme.
Koncept: Defineres i samarbejde med vejleder baseret på ovenstående krav til diverse platforme.

To studerende:
Skrevne medier: 18-35 normalsider à 2400 anslag fordelt udover en eller flere artikler.
Radio: Samlet varighed 35-45 minutter fordelt udover et eller flere radioindslag/-programmer.
Tv: Samlet varighed 30-35 minutter fordelt udover et eller flere tv-indslag/-programmer.
Web: Defineres i samarbejde med vejleder baseret på ovenstående krav til diverse platforme.
Koncept: Defineres i samarbejde med vejleder baseret på ovenstående krav til diverse platforme.

c) En analytisk rapport, der analyserer specialets journalistiske produkt. Den analytiske rapport skal fylde 10-20 normalsider à 2400 anslag. Hvis to studerende arbejder sammen, skal den analyserende rapport fylde 15-25 normalsider à 2400 anslag.

Specialet skal - uanset om det er et rent akademisk eller et kombinationsspeciale - forsynes med et resumé på engelsk på højst to sider. Indholdet af resumeet indgår i vurderingen af specialet.

Hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt.


Kommentar:
Ved et kombinationsspeciale skal den journalistiske del af opgaven kunne publiceres uden ændringer; altså må man ikke inkludere kilder, som medvirker under forudsætning af, at opgaven ikke offentliggøres.

Specialearbejde må ikke honoreres med løn, da det er en ECTS-bærende aktivitet, og der samtidigt udbetales SU til den studerende. Der kan i forbindelse med forløbet ydes tilskud til afholdte udgifter eller en månedlig ydelse til dokumenterede udgifter. Ydes der refusion, skal den studerende undersøge, om værdien heraf er skattepligtig.

Fagkode for vejlederkontrakten: 9900 1512

Studier:
Cand.mag. i Journalistik
4. semester, obligatorisk. Udbydes i: Odense