Projektorienteret forløb (Praktik) 10 ECTS / Work Placement (internship) 10 ECTS

Studienævn for Statskundskab, Journalistik, Sociologi og Europæiske Studier, Odense
Undervisningsaktivitetsnr.: 9358401.
Undervisningssprog: Dansk.ECTS / belastning: 10 ECTS / 0.167 årsværk.
Eksamenssprog: 0.
Eksamensaktivitetsnr.: 9358412, 9358402.Godkendt: 23-02-17.
Periode: Efterårssemestret 2017 til Forårssemestret 2018.
Censur: Internt bedømt.
Bedømmelse: Bestået/ikke bestået.
Udbydes i: Odense.

Fagansvarlig:
Lektor Morten Kallestrup, Institut for Statskundskab.

Forudsætninger:
Den studerende skal have faglige forudsætninger på bachelorniveau og skal kunne arbejde selvstændigt i et fremmed miljø.

Formål og sigte:
Efter flere års teoretiske studier giver det projektorienterede forløb den studerende mulighed for at afprøve sine analytiske færdigheder på arbejdsopgaver i konkrete offentlige, private, frivillige, internationale samt andre typer af organisationer såsom forvaltninger, virksomheder, foreninger, partier og parlamentariske forsamlinger. Den studerende får herved mulighed for at afprøve, udfordre og udvikle de gennem studiet opnåede kompetencer m.h.t. at agere i komplekse og uforudsigelige udviklings- og arbejdssituationer. Sigtet med det projektorienterede forløb er at styrke den studerendes selvstændige forståelse af forholdet mellem teori og praksis samt at give inspiration til emner for nærmere fordybelse på kandidatstudiet.
Indhold:
Det projektorienterede forløb omfatter minimum 248 timers (svarende til to måneder på fuld tid) studierelevant arbejde i en privat virksomhed, interesseorganisation, offentlig myndighed eller anden type af organisation med lønnede medarbejdere. Hovedparten af forløbet skal omfatte fagligt relevante arbejdsopgaver og/eller projekter. Det nærmere indhold i forløbet fastsættes i en aftale mellem den studerende og det pågældende arbejdssted. Projektforløbet og aftalen herom skal anbefales af en fuldtidsansat forsker (adjunkt, lektor eller professor) ved Institut for Statskundskab.


Målbeskrivelse:
Når det projektorienterede forløb er gennemført
- har den studerende fået praktisk viden om administrative og/eller politiske problemstillinger i en offentlig myndighed, interesseorganisation, virksomhed eller lignende på lokalt, regionalt, nationalt eller internationalt niveau.
- har den studerende færdigheder til at redegøre fyldestgørende og kortfattet for sine arbejdsopgaver/projekter under det projektorienterede forløb
- har den studerende kompetence til at relatere sine erfaringer til emner inden for statskundskabsstudiet.

Litteratur:
Vælges af den studerende i forhold til relevans for det projektorienterede forløb samt de erfaringer, der er indvundet der.
Undervisningstidspunkt:
Det projektorienterede forløb afvikles parallelt med undervisningen i andre fag på kandidatuddannelsens 1., 2. eller 3. semester. Tilmeldingen sker på samme måde og på samme tidspunkt som tilmeldingen til andre fag. Normalt vil den studerende skulle følge andre fag parallelt med det projektorienterede forløb.

Undervisningsform:
Før det projektorienterede forløb går i gang skal der mellem arbejdsstedet og den enkelte studerende udarbejdes en skriftlig aftale om det projektorienterede forløbs indhold og varighed samt at der ikke udbetales løn for det under forløbet udførte arbejde ( (praktikaftale). Aftalen skal angive, hvem der på arbejdsstedet er ansvarlig for den studerendes ophold og faglige udbytte. Desuden skal det fremgå, hvordan det sikres, at den studerende ikke kommer bagud i forhold til kravet om at optjene 30 ECTS per semester. Aftalen skal anbefales af en fuldtidsansat forsker ved Institut for Statskundskab. Med sin anbefaling accepterer underviseren at fungere som vejleder for og bedømmer af den rapport, der udarbejdes på grundlag af det projektorienterede forløb (vejledningsaftale). Underviseren har intet fagligt eller andet ansvar for evt. produkter, den studerende måtte udarbejde under forløbet. For at det projektorienterede forløb ikke skal virke sinkende på studierne skal den studerende så vidt muligt have adgang til deltage i undervisning på studiet parallelt med det projektorienterede forløb. Det kan f.eks. aftales, at den studerende skal have mulighed for at følge undervisningen i et bestemt fag og i den forbindelse have en ugentlig fridag fra det projektorienterede forløb i den periode faget forløber.


Praktikaftalen skal vedhæftes den digitale blanket vedr. projektorienteret forløb og skal være godkendt af vejleder og studieleder senest den 1. september (efterårssemestre) eller den 1. februar (forårssemestre). Hvis vejleder og studieleder ikke har modtaget disse aftaler, eller hvis de ikke kan godkendes, skal den studerende inden 14. september/14. februar skifte det projektorienterede forløb ud med andre fag med tilsvarende ECTS-vægt.

Der gives maksimalt 2 timer direkte vejledning (vejleders forberedelse medregnes ikke).

Konfrontationstimer (vejledning): 2
Praktikarbejde: 248
Eksamen (rapportskrivning): 20
Total 270

Eksamenstidspunkt:
Rapporten vedr. projektorienterede forløb, der afvikles om efteråret, afleveres primo januar med evt. reeksamen ultimo februar. Tredje forsøg afleveres i starten af først-følgende eksamensperiode, hvilket vil sige primo juni.
Rapporten vedr. projektorienterede forløb, der afvikles om foråret, afleveres primo juni med evt. reeksamen ultimo august. Tredje forsøg afleveres i starten af først-følgende eksamensperiode, hvilket vil sige primo januar.

De præcise datoer vil fremgå af eksamensplanen.

Den studerende er automatisk tilmeldt den ordinære prøve, når den studerende er tilmeldt undervisning i faget. Framelding kan ikke finde sted, og der er brugt et prøveforsøg, hvis den studerende ikke deltager i prøven.
Universitetet kan dispensere fra reglerne, hvis der foreligger usædvanlige forhold.

Prøve- og bedømmelsesform kan ændres ved omprøve.

Eksamensbetingelser:
Der skal foreligge en vejledningsaftale senest den 1. september (efterårssemestre) eller den 1.  februar (forårssemestre).

Prøveform til eksamensbevis:
Praktikrapport.

Supplerende information til prøveform:
Skriftlig rapport på max. 8 sider á 2400 anslag inklusiv mellemrum, bilag og noter, men eksklusiv indholdsfortegnelse og litteraturliste. Rapporten skal indeholde en redegørelse for arbejdsopgaverne relateret til emner på studiet.
Rapporten skal godkendes af den underviser, der har anbefalet det projektorienterede forløb. Fagnr. 9358402.
Rapporten afleveres i Blackboard.

Kommentar:
Det projektorienterede forløb må ikke honoreres med løn, da det er en ECTS-bærende aktivitet, og der samtidigt kan udbetales SU til den studerende. Der kan i forbindelse med forløbet i et vist omfang ydes refusion for dokumenterede udgifter der er afholdt i relation til opholdet. Ydes der refusion, skal den studerende undersøge, om værdien heraf er skattepligtig.

Studier:
Samfundsfag (Kandidat)
Alle semestre, valgfag. Udbydes i: Odense
Statskundskab (Kandidat)
Alle semestre, valgfag. Udbydes i: Odense